Rödlistade räkor. Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio.

"Då blir det inga räkfiskare kvar"

1:22 min

"Sista spiken i kistan för det halländska räkfisket!" Karl Ingvar Börjesson från Träslövläge fruktar världsnaturfondens rödlistning av västkusträkan.

– Det drabbar oss med en halv miljon kronor. Och såpass vinst går vi inte ens med så då går vi back 300- till 400 000 kronor per år istället. Det är ju en fråga om överlevnad även om vi är ensamma i Halland om att fiska räkor nu, säger Karl Ingvar Börjesson från Träslövläge.

Han har inte märkt av några större förändringar i mängden räkor sedan starten 2006 och ställer sig frågande till Världsnaturfondens rödlistning.

Just nu prövas även nya metoder och sorteringsverktyg för att undvika att ta upp de allra minsta räkorna, något som gynnar alla parter menar han då den största räkan också ger bäst betalt.

– Skulle det bli rödlistat och priserna går ner till en hundralapp är det inte ekonomiskt bärbart för våran del i alla fall. Då får man sätta företaget i konkurs, så blir det inga räkfiskare från Halland.

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur bedömer bland annat statusen på bestånden och är tänkt som en hjälp för konsumenter att göra hållbara val i affären.
Den röda markeringen ändrar till exempel inte några fiskekvoter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista