Ingrid Blomerus, föreståndare på HVB-hemmet Katitzi. Foto: Jenny Cattani

Romskt HVB-hem får inga placeringar

1:36 min

HVB-hemmet Katitzi tar emot romska flickor från hela landet, men kan tvingas stänga då de inte får några placeringar. Föreståndaren tror att det beror på fördomar.

HVB-hemmet Katitzi i Vingåker tar emot romska flickor med psykosocial problematik från hela landet.

När hemmet invigdes våren 2012 hyllades initiativet och integrationsminister Erik Ullenhag var på plats. Men sedan dess har de bara haft tre flickor placerade.

– Jag tror att det handlar om fördomar. Vi är för flickor och efterfrågan runtom i landet är stor på renodlade flickhem. Vi har flickor i åldersspannet 14 till 18, så det handlar inte om att det inte finns flickor, säger föreståndaren Ingrid Blomerus.

Vad tror du att kommunerna är rädda för?

– Att vi gör romska barn till romer. Det enda de inte tänker på är att de här barnen föds till romer.

Handlar om integrering
Tanken är att de flickor som placeras på Katitzi ska få hjälp att integreras i samhället samtidigt som de kan bevara sin kultur och möta människor med förståelse för kulturen – det finns alltid minst en romsk personal i tjänst.
Bland romer finns sedan länge ett lågt förtroende för svenska myndigheter som utsatt gruppen för bland annat tvångssteriliseringar och tvångsförflyttningar och det senaste exemplet: polisens registrering av romer som aldrig gjort sig skyldiga till brott.

– Just att kunna få dem att lita på ickeromer och lita på samhället, det måste ske i små steg. Alla behöver vägledning och de här flickorna behöver extra mycket för att kunna lita på samhället för de har blivit så dåligt behandlade, eftersom de är i den sitsen att de behöver ett HVB-hem, säger Blomerus.

"Har inga romer här"
Ingrid Blomerus berättar också att kommunerna ofta tror at man bara vill göra barnen mer romska och berättar om ett konkret exempel på en reaktion de fick av en kommun:

– Fast pappan hade ringt till oss och bett om hjälp med att ta kontakt med socialtjänsten i hans kommun, så säger socialtjänsten och skrattar sådär lite hånande att ”nej, men vi har inga romer här”, fast det inte stämmer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista