Solmaz Aslanzadeh med sin uppspikade avhandling. Foto: Joel Wendle
FORSKNING

Borås får historisk doktor i återvinning

1:26 min

Högskolan i Borås får nu sin första doktor i resursåtervinning. Solmaz Aslanzadeh lägger fram en avhandling om hur man kan snabba på rötningen i framställning av biogas.

Idag var det dags för den traditionsenliga spikningen - alltså då doktoranden själv spikar upp sin avhandling på väggen inne på högskolans bibliotek.

– Det känns skönt att det är klart nu efter fyra års arbete, säger Solmaz Aslanzadeh efter ceremonin.

Hon har bedrivit sitt arbete i nära samarbete med det kommunala energibolaget Borås energi och miljö. Bland annat har hon kunnat visa att det går att snabba på den idag långa processen att framställa biogas.
Hon har också undersökt en metod för att förbehandla ämnen som är svårnedbrytbara, som trä.

Solmaz Aslanzadehs doktorsavhandling är den första på området resursåtervinning som har genomförts helt i Högskolan i Borås egen regi.
Tomas Wahnström är en idag stolt studierektor för forskarutbildningen.

– Det känns väldigt spännande och är en ny utveckling för Högskolan i Borås, säger han.

Resultaten i Solmaz Aslanzadehs avhandling är alltså goda, men om de kommer att omsättas i praktiken i biogasindustrin återstår att se.

– Vad jag har gjort är inom labbskala. För att kunna gå till industriskala behöver vi testa om det här är genomförbart i större skala, säger hon.

Solmaz Aslanzadehs disputation (ifrågasättande examen) äger rum den 27 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista