Erik Ullenhag. Foto Bertil Enevåg Ericson/TT
Vara/Mark

Minister kritisk mot Varas beskrivning av romer

1:44 min

Integrationsminister Erik Ullenhag reagerar starkt på de svepande formuleringar kring romer, som finns i den hotbildsanalys som upprättades av Vara kommun angående de omtalade fosterbarnen i Mark.

I dokumentet finns uppgifter om att romer ägnar sig åt simplare, primitiv kriminalitet och är som en sekt som hotar och manipulerar. Erik Ullenhag har fått ta del av en maskad version av dokumentet, där namnen är borttagna.

– Den här typen av formuleringar som återfinns här, när de generaliserar på det viset är helt oacceptabla. Det gäller att ha en tydlighet i det, säger integrationsministern och fortsätter förklara sig:
– Sen gäller det att ha ökad kunskap och det är mycket det vi jobbar med både när det gäller att beskriva den utsatthet och det utanförskap som romer utsatts för historiskt, de övergreppen, men också en ökad kunskap idag.

Enligt Erik Ullenhag satsas det nu på så kallade brobyggare, det vill säga personer med kunskap om romsk kultur och romer i skolan och på arbetsförmedligen.

– Jag tittar nu på ifall vi ska gå vidare och ha liknande typer av satsningar inom socialtjänsten därför att det är en grupp som självklart är en nyckel för många personer som har kontakt med socialtjänsten.

Hur vanligt tror du att det är med den här typen av fördomar inom förvaltningar?

– I huvudsak tror jag att de flesta förvaltningar försöker jobba fördomsfritt, men när det gäller just den romska gruppen så finns det ingen annan grupp som drabbas av lika mycket fördomar och diskriminering. Det finns andra exempel också, men jag tror tyvärr att vi hittar fler exempel just när det gäller romer på den här typen av väldigt generaliserande språkbruk kring hur romer är som grupp. Det här är, menar jag, den största utmaningen vad gäller inkludering, det vill säga att se till att vi skapar ett samhälle där det inte spelar någon roll ifall du är rom eller tillhör majoritetssamhället utan har samma chanser. När myndigheter och förvaltningar uttrycker sig på det här sättet så är det klart att det kraftigt försvårar den resan.

Vilka konsekvenser tror du att det kan få om det finns en strukturell rasism inom förvaltningar?

– Ja, mycket allvarliga. Det här är människor som fattar avgörande beslut om människors liv. Är det så att man ger uttryck för främlingsfientliga idéer eller stereotyper, medvetet eller omedvetet så är det klart att det skadar förtroendet och det är något vi behöver ta på stort allvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista