Soraya Post som suttit med i två statliga utredningar om mänskliga rättigheter, diskriminering och utanförskap reagerar starkt på Vara kommuns agerande. Foto: Maria Hansson

Reagerar mot rom-rasism i Vara

1:38 min

I Vara kommun beskrevs den romska kulturen som en negativ kultur och man uppmanade familjehem att kalla tvångsomhändertagna barn vid andra namn än deras romska. Soraya Post kallar det för typisk rasism.

Soraya Post är en av de romer som, utan att någonsin ha begått ett brott, fanns med i polisens register över romer. Hon har också suttit med i statens offentliga utredning; ”Romers rätt”, som visade att exkluderingen av romer är vanlig i Sverige. Hon reagerar så här på agerandet i Vara kommun:

– Det här är skrämmande, i modern tid. Här kan man ju inte bara peka på en enskild person, för hon har en chef och det finns ett hem också, ett familjehem och ingen reagerar. Att de inte har reagerat, det vet jag ju inte, men om de inte reagerat så är det ju ett tillräckligt skäl att förstå att den information de fått har de köpt med hull och hår och inte tyckt att det varit något fel med den överhuvudtaget, så det är också väldigt skrämmande.

Dokumentet har lämnats ut till åtminstone ett familjehem och i dokumentet, som Soraya Post också fått ta del av, står det bland annat att den romska kulturen är en negativ kultur där man ägnar sig åt simplare, primitiv kriminalitet. Att de är duktiga på att övertala och manipulera för att få ut information från myndigheter. Soraya Post igen:

– Det är ju inte bara de som är ute och skriker och är skinnskallar som är rasister, det här är typiskt rasistiskt. Man gör uttalanden om en romsk kultur som man tydligen inte känner till någonting om.

Familjehemmen uppmanades också att byta namn på barnen, här, i dokumentet, står det att de har romska namn, vad tänker du om det?

– Ja, de vill nog avhumanisera dem också tänker jag, och tvångsassimilera dem. Det är ju inget nytt, det är egentligen vardag men det är inte alltid man ser det på papper så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista