1 av 2
Orienteringssporten i Sjuhärad och övriga Västergötland riskerar att dräneras på lovande ungdomar: Foto Björn Larsson Rosvall / Scanpix.
2 av 2
Marks gymnasium. Foto: Maria Hansson P4 Sjuhärad

Tappar lovande orienterare efter nej från Mark

Skolchef: Förutsättningarna saknas!
1:28 min

Marks gymnasieskola backar från planerna på att bli ett orienteringsgymnasium. Orienteringsförbundet är bekymrat när många ungdomar nu riskerar att försvinna från orienteringsklubbarna i Västergötland.

Trots att kommunen tidigare ansökt att bli ett nationellt orienteringsgymnasium så säger kommunen nu nej. Det betyder att elever som vill kombinera en elitsatsning i orientering med gymnasiestudier inte kommer  att kunna göra det i Marks kommun framöver.

Orsaken är att Marks Gymnasieskola menar att man inte har resurser att klara den tänkta satsningen. Gymnasiet är sedan ett par år ett nationellt gymnasium för basket och får till hösten status som Riksidrottsgymnasium för sporten. Men någon orientering blir det alltså inte.

– Gymnasiet klarar inte det ur resurssynpunkt. Till hösten blir det ett riktigt basketgymnasium med riksintag. Att samtidigt arbeta med orientering blir för mycket för skolan, säger Dennis Reinhold som är förvaltningschef för  barn- och ungdomsförvaltningen i  Mark.

Han utesluter dock inte att det i framtiden kan ta upp planerna på att bli ett orienteringsgymnasium.

Anne Udd, ordförande  i Västergötlands Orienteringsförbund är mycket besviken över att Marks gymnasium nu backar från planerna på att bli ett Nationellt Orienteringsgymnasium.

– Det är olyckligt att det blir så här. Vi har en stor ungdomsverksamhet i Västergötland. Dessa ungdomar flyttar till andra ställen där det finns den här utbildningen och byter också klubb. Eller så slutar de med satsningen. Det är olyckligt då vi tappar många lovande ungdomar, säger Anne Udd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".