Regnbågsflagga Foto: Bertil Ericson/TT

Regnbågskör succé på nätet

 En kör på 2 000 personer som sjunger den ryska nationalsången under vajande regnbågsflaggor. På mindre än en vecka har klippet från Stockholms stadion visats över 400 000 gånger på Youtube.

Sean Kelly, initiativtagare till projektet Live and let love, säger att de fått reaktioner från hela världen.  -Vi vet att den uppmärksammats i till exempel Indien, Italien och Kanada. På Youtube har vi fått reaktioner från hela världen.

Varför klippet fått sådan spridning har han svårt att svara på, men tror att det kan ligga i det enkla budskapet.  -Vi sjunger nationalsången och säger "Så här inkluderande kan det vara". Tidningen La Repubblica hade lagt upp videon på sin sajt och en av kommentarerna var "det här är nog det vackraste som funnits på internet någonsin".

Men många av kommentarerna på Youtube är hatiska. Sean Kelly förklarar att de medvetet valt att hålla kommentarsfältet öppet och behålla de hotfulla kommentarerna. 
--Vi tänkte att det är viktigt att folk ser hur det ser ut. Det är viktigt att visa det så länge motkrafterna finns där.

Kommentarerna som berört Sean Kelly mest har kommit från Ryssland.  -Det är ryska hbtq-personer som hör av sig och är så tacksamma för att vi ser dem och hejar på dem. Om bara en enda person känner sig sedd och stöttad är det värt besväret för mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".