1 av 2
Christine Olsson / Scanpix
2 av 2
Vårgårdas kommunstyrelseordförande Mattias Olsson (M). Foto: Joel Wendle.
SKOLAN

Duktiga lärare får påökt i Vårgårda

1:29 min

Tjockare lönekuvert utlovas nu till lärare i Vårgårda vars elever gör bra resultat. Det är kommunalrådet Mattias Olsson som står för löftet som även öppnar för att andra eftersatta grupper som jobbar i kommunen ska kunna göra lönekarriär.

Kommunfullmäktige i Vårgårda har avsatt en miljon extra till höjda löner för lärare som utmärker sig på ett eller annat sätt. Det motsvarar en genomsnittlig lönehöjning på fyra procent.

– Vägledande för lönesättningen ska vara de resultat eleverna når upp till, säger kommunalrådet moderaten Mattias Olsson. Lärare som levererar bra resultat ska få känna att de gör ett bra jobb.

Vad menar du med att leverera bra resultat?

– Bra skolresultat.

Betyder det att lärare som sätter lite högre betyg också kommer att få lite högre lön?

– Nej, det ska givetvis inte vara så, utan schysst och korrekt och rätt och riktigt. Det ska ju vara riktiga betyg.

Men en duktig lärare som jobbar med många elever som har det svårt, ska inte den kunna premieras för sitt arbete?

– Självklart ska det vara så, och det ligger hos rektorn att hålla reda på vilka lärare som är duktiga och som leverear bra. Det är ett önskemål även från lärarfacket att man ska ha den här inriktningen.

Det är ju inte bara lärarfacken som önskar att deras medlemmar ska kunna göra lönekarriär, utan även andra grupper inom den kommunala sektorn, till exempel inom vård och omsorg, kommer ni öppna dörren för det?

– Ja, absolut, och det finns ju till viss del också idag, men det är mycket tydligt uttalat för vår del när det gäller lärarkollektivet.

Men det här är något ni också skulle kunna tillämpa för till exempel undersköterskor?

– Eh, alltså rent principiellt bör ju det vara möjligt överallt, och det är naturligtvis en utveckling man måste jobba med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista