1 av 2
Niklas Lexén uppmanar till bojkott av OS-sändningarna. I eftermiddag anordnar SSU en manifestation i Borås. Foto: Joel Wendle
2 av 2
Borås tidnings chefredaktör Stefan Eklund. Foto Staffan Löwstedt/SvD.
OS I SOTJI

De uppmanar till OS-bojkott

Niklas Lexén, SSU: En självklarhet att inte titta
1:17 min

Ikväll är det dags för invigning av OS i ryska Sotji. Bland andra SSU menar att sändningarna från OS bör bojkottas i protest mot ryska kränkningar av mänskliga rättigheter.

Vad tycker du? Kommentera här.

Delade meningar
I eftermiddag anordnar Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, en manifestation på Stora torget i Borås med budskapet att OS-sändningarna bör bojkottas.

– Vi vill dels medvetandegöra för folk hur det är i Ryssland med bristen på mänskliga rättigheter och även uppmana till en bojkott av OS-sändningarna i TV, säger Niklas Lexén, SSU Södra Älvsborg.

Bland boråsare som P4 Sjuhärad pratar med går åsikterna isär.

– Jag tycker att det är ett bra förslag. Jag själv kommer inte att kolla på det, säger Jenny Drotz.

– Jag har inget bra svar, det är tvetydigt. Jag kommer att titta själv, men jag tycker verkligen att det är kluvet, säger Jim.

Bojkott av chefredaktör
En annan som tydligt tagit ställning emot Sotji är Borås tidnings chefredaktör Stefan Eklund. I gårdagens tidning deklarerade han i en krönika att han personligen inte tänker se en enda minut av OS.

– Det handlar om en personlig känsla om att det finns så mycket tveksamheter. Gästarbetare, hur man hanterat miljöproblem, korruption. Ryssland är idag ingen fungerande demokrati. Så känner jag, och det har inte med Borås tidnings uppdrag att rapportera kring OS - det är en annan sak.

Du skriver att du hamnar i en knivig sits, som ansvarig utgivare.

– Visst det gör jag. Det känns inte lätt att bara ösa på med positiva grejer om det här OS:et, men vi kommer också att försöka ha en kritisk granskning av det. Man kan ha flera spår in i det.

Ska man som läsare tolka det som att du avråder från att konsumera OS?

– Nej, jag tycker bara man ska tänka till. Är det ok att fredsprojektet OS utspelar sig i en rättsstat som inte fungerar?

Tycker du de aktiva (idrottarna) ska protestera?  Var Emma Green Tragros protest ok?

– Absolut. Det var en otroligt stillsam, modig och väl genomförd protest. Aktiva måste kunna vara tänkande politiska människor som oss andra.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".