EU-kommissionär Cecilia Malmström på presskonferensen i Bryssel. Foto: Geert Vanden Wijngaert/Sveriges Radio.
EU-parlamentsvalet

Mycket tyst om EU-valet

Malmström: Fascistoida partier mobiliserar
1:40 min

Med bara fyra månader kvar till EU-valet lyser debatten med sin frånvaro. Kommissionär Cecilia Malmström är orolig - lågt valdeltagarna gynnar högerextrema krafter.

Bor du i ett annat EU-land? Vi söker EU-korrespondenter - maila publikredaktör caroline.aronsson@sr.se, eller ring 033-17 75 45.

Göteborgs Universitet försöker råda bot på tystnaden kring EU-valet, bland annat med föreläsningar av valforskare för allmänheten.

– Jag tycker det är väldigt tyst om EU-valet, säger Monica Wikman från Göteborg som gillar universitetets initiativ.

Färre röster gynnar högerkrafter
Förra EU-valet 2009 var debatten om lagstiftning kring nätet het och i valet bröt vi svenskar trenden, vårt valdeltagande ökade till  45,5 %. Den högsta siffran sedan vi gick med i EU.
Piratpartiet kom in medan Junilistan åkte ur parlamentet.

Men inom övriga EU minskade alltså valdeltagandet. Forskarna är ense om att det tenderar att gynna de mindre partierna, och flera högerpopulistiska och rasistiska partier från Ungern, Grekland och Holland tog sig in i parlamentet.

Fascister mobiliserar
Det oroar Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström. För att höja valtemperaturen och öka intresset för EU-frågor träffade hon i veckan elever på Ingrid Segerstedts gymansium. Hon hoppas på ett högt valdeltagande i år.

– Inte minst för att vi riskerar att se många främlingsfientliga partier som kommer in den här gången.

Oroar det dig för hur parlamentets sammansättning blir?

– Absolut. Högerextrema och en del rent fascistoida partier ökar idag, och de mobiliserar med full kraft för EU-valet. Det oroar mig väldigt mycket, säger Malmström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".