Bosse Johansson, ordförande Elfsborg. Foto: Marcus Ålsnäs P4 Sjuhärad
SPORT-ELFSBORG

Satsning tynger Elfsborgs resultat

1:40 min

Elfsborg tar kostnader i mångmiljonklassen när de avvecklar ett tiotal äldre spelare och fasar in ett antal nya, vilket tynger klubbens resultat för 2013.

För 2013 gör Elfsborg avskrivningar på sjutton miljoner kronor, men med en tillgångssida på tiotals miljoner är det en kostnad klubben har råd med, tycker Elfsborgs ordförande Bosse Johansson och beskriver det som del av en medveten satsning.

– Det första är att vi gjorde en rejäl satsning. Vi valde att spänna bågen för att ta chansen, och jag är både stolt och glad att vi gjorde det, och hade såklart varit ännu gladare om vi lyckats, men så är det i sportens värld, säger han. Det andra är den här omställningen till yngre spelare som vi bestämde oss för i höstas som medför engångskostnader.

Så den här satsningen på yngre spelare innebär att ni måste ta kostnader för att avveckla de äldre?

– Ja, delvis är det så.

För 2013 kommer Elfsborg att gå back med ungefär tolv miljoner kronor.

Det beror på en avskrivning på sjutton miljoner kronor, bland annat för tio spelare som klubben bestämt sig för att fasa ut till förmån för juniora förmågor.

De sjutton miljoner kronorna motsvarar vad de tio spelarna tillsammans hade för ekonomiskt värde i Elfsborgs balansräkning vid årsskiftet 2012/2013.

I beloppet ingår även avskrivningar för den misslyckade Champions-league-satsning klubben gjorde i början av året.

Men eftersom Elfsborg är en förhållandevis rik klubb med tillgångar på ungefär 30 miljoner kronor före de här avskrivningarna anser klubben att den har råd att ta den här kostnaden.

– När vi gick in i 2013 ansåg vi att vi hade råd att göra en speciell satsning som skulle kosta pengar och det gjorde vi med öppna ögon, och det känns bra att vi gjorde, säger Bosse Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista