Man stannar och pratar med en tiggare i Stockholm. Foto: Hasse Holmberg/TT.

Rumänien vill att Sverige ser över tiggerilagar

Rumäniens ambassadör, Raduta Matache, som kommer till Borås nästa vecka för att träffa kommunledningen hävdar i dag i en artikel på DN Debatt att Sverige bör förbjuda tiggeri för att Rumänien bättre ska kunna integrerar romer i Rumänien.

Matache skriver att gatutiggeri är förbjudet i flera EU-länder, bland annat Rumänien. Hon tycker att det är viktigt att tiggeri inte uppmuntras i Sverige och vill att lagstiftningen ses över.

Ambassadören vill också att svenska och rumänska myndigheter ska samarbeta på olika sätt för att hitta en lösning när det gäller gatutiggeriet.

För några veckor sedan skrev två folkpartister en debattartikel där de ville att Rumänien och andra EU-länder själva ska stå för socialtjänstkostnaderna för medborgare som tigger i Sverige.

Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (FP) är dock starkt kritisk till ambassadörens utspel. I ett pressmeddelande säger Wikström att tiggeriet inte är en polisiär fråga utan en social fråga.

– Jag tillåter mig att ifrågasätta huruvida ambassadören besökt och tagit del av romernas levnadsvillkor i sitt eget land. Romerna lever i en fruktansvärd misär med en nästintill hundraprocentig arbetslöshet. Deras livssituation är djupt ovärdig EU 2014. Problemet är ingen polisiär utan en social fråga och det är där lösningarna måste finnas, säger Cecilia Wikström.

I mars kommer Rumäniens hälsominister Eugen Nicolaescu till Sverige för att diskutera frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista