1 av 2
Idag stängs inte suggorna in på svenska gårdar mer än i undantagsfall. Foto: Jenny Hellström
2 av 2
Känns inte bra att sänka djurskyddskraven, säger grisbonden Sofia Hultstad i Limmared. Foto: Jenny Hellström
LANTBRUK

Kritiserad metod får tummen ned

0:37 min

Instängda suggor ska minska smågrisdödligheten och öka marginalerna för en utsatt grisbransch. Men försöket kritiseras och får även tummen ned av bönderna själva.

Sveriges grisbönder är inne i en allvarlig kris med minskad efterfrågan. I ett försök att öka de ekonomiska marginalerna testar branschorganisationen Sveriges Grispuppfödare just nu en metod för att minska dödligheten bland smågrisar, som ju annars innebär en kostnad för bönderna.

Metoden går ut på att stänga in suggan med en skyddsgrind, något som är tillåtet i andra länder, under perioden då hon får kultingar - och detta för att minimera att smågrisar kläms ihjäl men metoden kritiseras för att grinden minskar suggans rörlighet ytterligare.

En svår fråga att ta ställning till, tycker grisbonden Sofia Hultstad i Limmared.

-– Ur djurskyddssynpunkt är det ju blankt nej, men pengamässigt är det ju ja. Personligen ser jag hellre att suggan är lös hela tiden men det handlar också om vad konkurrenterna i övriga EU gör, säger hon och menar att olika krav på djurskydd i olika länder ger olika ekonomiska villkor.

– Men det känns inte bra att sänka våra krav på djurhållningen, säger Sofia Hultstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista