10 varv på Borås skidstadion väntar för Linnea Rahm, Göteborg, och de andra skidåkarna i årets Ymerlopp. Foto: Jenny Hellström
SKIDOR

Ymerloppet och klassikern i ett

Åkaren: "Det går som det går"
0:31 min

Idag på förmiddagen gick starten för årets upplaga av skidtävlingen Ymerloppet. Nytt för i år är att även Borås klassikerns skiddel ingår. Ett giftemål som arrangörerna hoppas ska hålla.

En mild vinter med undantag för några köldknäppar skapar inga ultimata förutsättningar för långlopp, trots det har arrangörerna lyckats skrapa ihop en slinga på 4,2 kilometer inför dagens Ymerlopp - och Klassikerskida.

– Vi gör så gott vi kan, men jag tycker det är ganska bra det här, säger tävlingsledaren Johan Henriksson.

350 deltagare är anmälda, för 21 respektive 42 kilometer. Båda längderna är seedningsgrundande för Vasaloppets olika varianter. Nytt för i år är att Ymerloppet slagits ihop med Klassikerskidan - skiddelen i Borås klassikern.

– Vi hoppas att det här kommer att ingår i Borås klassikern även framöver, säger Johan Henriksson - sammanslagningen har resulterat i ytterligare ett 50-tal anmälda deltagare.

När Nyheterna var på plats på stadion pratades det mycket om vallning i startområdet. Linnea Rahm från Göteborg som åker 42 kilometer var lite osäker på vallningen med anledning av mildgraderna.

– Det här är nog bara andra gången jag åker när det är så här varmt, och får åka med klister, men det går som det går, säger Linnea Rahm som siktade på en tid runt tre och en halv timma.

Vann Ymerloppet gjorde Marcus Jönsson från Tranemo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".