Antalet parkeringsböter minskar i Borås. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
BORÅS

Borås sticker ut med färre p-böter

P-bolag: Folk sköter sig bättre
1:29 min

Antalet utdelade parkeringsböter har ökat i hela landet, enligt Transportstyrelsen. Borås  skiljer sig dock - där har det blivit mer sällsynt med bötfällda bilar.

Enligt transportstyrelsens siffror har parkeringsböter ökat i hela landet. Totalt delades nästan 1,5 miljoner parkeringsböter ut i Sverige under 2013, vilket är 60 000 fler än året innan.

Men i Borås kommun har man sett en kraftig minskning. Under året delades 11 842 parkeringsböter ut i staden - en kraftig minskning från 15 101 under år 2012.

Peter Vesanen är arbetsledare över Parkeringsövervakning i Borås, och han tror att detta beror på att man gjort mer gångfartsområden i stan och att många fler väljer kollektivtrafiken.

– Folk sköter sig mer nu, sedan gör det mycket att parkeringsvakterna syns mer på gatorna, Säger Peter Vesanen.

Peter Vesanen säger att slarv förekommer mest i centrum - som att folk inte parkerar i parkeringsfickorna eller inte betalar, men att man sett ett bättre resultat med åren.

– Det har man hört från vakterna själva, att det är mycket lugnare nu än vad det har varit. Utanför stadsdelarna har det varit ganska lugnt länge.

Om man kan se en kraftig minskning redan efter ett år, hur ser det ut nästa år?

– Att vi slipper parkerade bilar mitt i centrum. Vår vision i Borås, är att vi ska ha ett bilfritt centrum. Tanken är att vi ska ha parkeringsplatser utmed cityringen istället. Då är det bara att ställa sig i en ruta och betala - det är inga konstigheter, säger Peter Vesanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".