Kungstorget i centrala Göteborg spärrades av efter att det misstänkta paketet hittats. Foto: Lasse Nilsson/SR
GÖTEBORG

Åtal väckt för hot mot GT

Den 29-åring som misstänks ha hotat tidningen GT vid två tillfällen åtalas nu i Göteborgs tingsrätt. Mannen misstänks för brott mot medborgerlig frihet, alternativt olaga hot.

Det var den 23 januari som anställda på GT fattade misstankar om ett paket som lämnats in. Paketet var adresserat till GT:s chefredaktör och Expressens ansvarige utgivare.

Polisen spärrade av Kungstorget där redaktionen ligger och redaktionen utrymdes. Polisens bombtekniker sköt sönder paketet, som dock inte innehöll något explosivt. I paketet låg en koran och en kniv.

Den 29-årige man som idag åtalas greps och har sedan dess suttit häktad. Mannen leder en högerextremistisk organisation och sa att det var som en protest mot tidningens kartläggning av olika hatsajter som spred främlingsfientlighet.

I december protesterade 29-åringen mot detta genom att kasta ägg i GT:s entré. Han sa då också att han skulle komma tillbaka med en kniv om inte tidningen slutade upp med dessa skriverier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista