SVENLJUNGA

Åldring dog efter flyttkarusell

1:01 min

En äldre kvinna avled sedan hon tvingats byta boende fyra gånger på två veckor. Svenljunga kommun erkänner nu att vårdinsatsen inte var "optimal".

Den äldre kvinnan vårdades på korttidsboende efter en sjukhusvistelse då man bland annat utredde om hon var dement. Där tvingades hon byta rum tre gånger första veckan.

Hade blodförgiftning
Efter att hon ramlat och brutit armen flyttades hon följande vecka till ett annat korttidsboende, men blev sämre och fördes efter fyra dagar till sjukhus igen. Där avled hon en vecka senare.

Enligt anmälaren, en närstående, hade man på sjukhuset dessförinnan konstaterat att kvinnan hade urinvägsinfektion, dubbelsidig lunginflammation och blodförgiftning.

Anmälaren anser att de många rumsbytena ledde till att kvinnan blev allt mer apatisk och försämrad.

Inget bevisat samband
Svenljunga erkänner att vårdinsatsen inte var "optimal", och Inspektionen för vård och omsorg kritiserar kommunen för flyttarna.

– Nämnden ska bereda den enskilda en plats, och det är väldigt tydligt att det är olyckligt att man får flytta runt så här, säger Ann Svensson - enhetschef på institutionen för vård och omsorg, ivo.

Däremot anser ivo inte att man med säkerhet kan säga att det var runtflyttningen som försämrade kvinnans hälsotillstånd. Man riktar heller inte kritik mot någon personal, och inget olagligt har skett.

– Olämpligt är en sak, men olagligt är en annan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista