1 av 3
Den patenterade reglertekniken Enrad Alpha. Foto: Enrad.
2 av 3
Tony Berggren är vd på Enrad. Foto: Marcus Ålsnäs P4 Sjuhärad
3 av 3
Kylsystem på rad. Foto: Enrad.
NÄRINGSLIV

Hett avtal för kylbolag från Borås

1:29 min

Efter flera års utveckling är det dags för boråsbaserade kylteknikbolaget Enrad att börja sälja. Nu har man träffat avtal med en av kyl & värme-Sveriges största återförsäljare.

Det lilla Boråsföretaget kylteknikföretaget Enrad startar nu ett samarbete med Tesab, en av Sveriges största återförsäljare av kyla och värme.

Enrad har sex anställda, och kommer nu att kunna konkurrera med några av världens största kylteknikbolag, säger bolagets vd Tony Berggren.

– Vi blir i ett slag rikstäckande med försäljning, service och garantiåtaganden.

Enrads kylteknikprodukter vänder sig framför allt till stora dagligvarukedjor som Ica, Coop och Willys.

Med hjälp av en reglerteknik som bolaget utvecklat är det möjligt att hålla nere den energi som går åt när butikerna håller sina frys- och kyldiskar kalla.

Tekniken gör det nämligen möjligt att mycket exakt producera den kyla som för tillfället behövs och på så sätt få maximal verkningsgrad. Det ska betyda mycket lägre energiförbrukning än i de flesta konkurrerande system.

Enrad är ett litet bolag på en stor mycket marknad med konkurrenter som Carrier och Green and Cool - bolag som har enorma resurser för att marknadsföra och sälja sina produkter.

Därför har man alltså tagit hjälp av Tesab, en stark återförsäljare som länge marknadsfört och sålt sina produkter till några av Sveriges största dagligvarukedjor. Enrad tror att de blir en viktig partner.

– Det här är ett stort steg för oss. I somras var vi fortfarande ett bolag fokuserat på produktutveckling. Vi har just börjat anstränga oss på försäljningssidan och fått så många kontakter på marknaden på kort tid att det kommer att generera fina resultat redan i vår, säger vd Tony Berggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista