Foto: Lise Åserud/TT

JO: För lång väntan på vapenlicens

1:43 min

Nu vill JO att rikspolisstyrelsen utreder frågan om de långa handläggningstiden för vapenlicenser i Västra Götaland.

Daniel Norlander som är biträdande chef på förvaltningsavdelningen vid polisen i Västra Götaland menar att åtgärder redan har vidtagits, men att de flesta förseningar nu beror på ett föråldrat system som bytts ut och som inte riktigt kan hanteras ännu.

– Nu har vi sett över organisationen och har effektiviserat handläggningstiderna, men de förseningar som blir, beror helt och hållet på att vi bytt ut ett föråldrat handläggningssystem mot ett nytt som nu tar lite tid att lära sig. Förhoppningen är att det helt ska åtgärdas till våren.

Det tar i dag flera månader att få sin vapenlicensansökan behandlad av polisen i Västra Götalands län. Problemet uppmärksammades av JO redan förra sommaren när ett licensärende tagit över åtta månader att handlägga. 

– JO kritiserade Västra Götaland i somras och då sa man att man skulle bli bättre och man skulle effektivisera verksamheten, säger Per Lagerud, byråchef som ansvarar för polis och åklagarfrågor hos Justitieombudsmannen.

Men faktum är att de långa väntetiderna kvarstår och nu kräver JO att rikspolisstyrelsen utreder handläggningstiden i vapenlicensärenden och svar ska lämnas in till Justitieombudsmannen senast i början på april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista