1 av 2
Vuxenpsykiatrin tar normalt inte emot nya patienter akut. Foto: Pär Sandin Sveriges Radio.
2 av 2
Överläkare Per-Anders Hultén på vuxenpsykiatriska kliniken på SÄS. Foto: Jan-Åke Thorell
VÅRD

Mordmisstänkt nekades komma till psykakuten

1:36 min

Mannen som misstänks för mord på sin hustru utanför Lerum i förra veckan nekades komma till psykakuten i Borås. Han hänvisades till en vårdcentral där man bedömde att han kunde skickas hem igen.

– Med facit i hand är det alltid lätt att tänka att man skulle kunna ha gjort på ett annat sätt, säger Per-Anders Hultén som är överläkare på vuxenpsykiatrin på Södra Älvsborgs Sjukhus.

– Men det är nog inte säkert att det skulle ha räddat situationen.

När polisen ingrep mot den häktade mannen i hans bostad i förra veckan kontaktades psykakuten i Borås för handräckning. Beskedet blev att polisen istället skulle ta mannen till en vårdcentral.

Orsaken är att det är samma regler inom psykiatrin som inom övrig vård: i första hand ska man vända sig till en vårdcentral för hjälp. Dessutom tar psykakuten i normalfallet bara emot patienter som redan är inskrivna där.

Per-Arne Hultén anser att distriktsläkarna generellt sett har tillräcklig kunskap för att exempelvis besluta om tvångsvård, men håller med om att det som hänt ändå är ett misslyckande.

– Allt våld i samhället som drabbar omgivningen eller leder till att man skadar sig själv är ju ett misslyckande. Men vi har ju ett samhälle som inte alltid ger möjligheten att ingripa. 

– Det är en balans mellan den personliga integriteten och samhällets möjlighet att ingripa med tvångsåtgärder. Det är en svår balans och regleras väldigt noga av lagstiftningen, säger Per-Anders Hultén - överläkare på vuxenpsykiatrin på Södra Älvsborgs Sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista