1 av 2
Riksdagsman Ulrik Nilsson (M) från Borås - nyss hemkommen från flyktinglägren i Jordanien. Foto: Bo Thorin och TT.
2 av 2
En syrisk flicka kyler av sig under kranen i flyktinglägret Zaatari i Mafraq, Jordanien. Foto: AP/Mohammad Hannon/TT.
SYRIEN

Riksdagsman vädjar om hjälp till syriska flyktingar

1:45 min

De är vanliga syrier som hade hoppats på en bättre framtid. Idag kom en tagen riksdagsman Ulrik Nilsson hem från Syriens grannland Jordanien.

– Det här är syrier som hade hoppats på en bättre framtid. Unga människor, familjer med barn, som ser välmående ut, hyfsat välutbildade. Men nu med besparingarna på upphällningen, inneboende i ett rum i Jordanien, utan möjlighet att få gå i skolan, utan möjlighet att få arbete.

– En ganska hopplös situation. Men samtidigt helt vanliga människor...

Sverige har hittills tagit emot omkring 30 000 syrianska flyktingar som självmant sökt sig hit. Tyskland omkring 24 000. Nu diskuterar Sverige att ta emot 750 kvotflyktingar.

– Det är med blandade känslor man ser att Sverige tar så många flyktingar. Hade alla länder i EU tagit emot förhållandvis lika många kvotflyktingar så hade EU tagit emot 100 000 flyktingar från Syrien.

Men nu gör de inte det. Ulrik Nilsson är ändå positiv till Sveriges flyktingmottagning.

– Jag tycker att Sverige ska hjälpa människor i nöd. Och jag tycker att alla andra också borde göra det.

Ulrik Nilsson tycker att det var skönt att se att det arbete som FN:s flyktingorgan UNHCR gör nu börjar fungera. För egen del arbetar han med att försöka förmedla den svåra situationen.

– Det är två och en halv miljon människor på flykt inne i Syrien, sex och en halv utanför. Det är ett Sverige på flykt!

– Bara Jordanien, med drygt sex miljoner invånare har tagit emot 600 000 flyktingar. Libanon, med två miljoner, har tagit emot lika många som det bor i Göteborg. Detta måste vi prata om!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista