Bertil Haraldsson och hans hustru Gerd. Foto: Maria Hansson
MARK

Rullstolsburen nekas p-tillstånd

1:13 min

Bertil Haraldsson i Mark har länge kämpat för ett p-tillstånd på handikapparkeringen, men hela tiden fått nej. Istället får färdtjänsten göra långa och dyra resor.

Bertil Haraldsson är rullstolsburen efter en stroke, men har nu nekats p-tillstånd för handikappade i tre instanser: Marks kommun, Länsstyrelsen och Transportstyrelsen.
Istället är det färdtjänst som gäller och Bertil är mycket kritisk till hur systemet fungerar.

– Här kommer en bil från Göteborg, körde oss till Ullared och skulle tillbaka till Göteborg. Sen kommer en ny bil från Göteborg och hämtar oss och kör hem oss. Det är 44 mil och vi behöver åka åtta.

– Man börjar ju undra om inte kommunen skulle göra en vinst om jag skulle få ett parkeringstillstånd, säger Bertil Haraldsson.

Krav: värnlös eller köra själv
För att få parkeringstillstånd krävs enligt Transportstyrelsen att den funktionshindrade själv kör bilen och därför behöver större utrymme för att ta sig i och ur, eller, om hen inte själv kan köra – att det inte går att lämna den funktionshindrade ensam medan föraren parkerar.
Eftersom Bertil inte själv kan köra och eftersom Transportstyrelsen anser att han inte kräver ständig tillsyn avslår de hans överklagande. Detta trots att Bertil har ett läkarintyg som säger att han inte kan lämnas ensam.

Kan ta tid att få parkering
Men Bertil konstaterar att det exempelvis sommartid i Varberg inte bara handlar om en kort stund som han kan behöva vara ensam medan hans hustru letar efter parkeringsplats.

– Vår pojk körde där i en timme innan han hittade parkering. Skulle hon släppa av mig där och köra i en timme för att hitta parkeringsplats? Vad händer om jag blir kissnödig eller om det regnar? Ska jag stå där ute på gatan?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista