Foto: Jenny Hellström
LANTBRUK

Länsstyrelsen: rädda grisbranschen

Länsstyrelsen: Grisnäringen är hårt drabbad
0:40 min

Länsstyrelsen i Västra Götaland gjorde idag ett ovanligt utspel. Kommunerna uppmanades att välja svenskt fläskkött, och stödja en hel bransch i kris.

Den ökande importen av billigt griskött gör att de västsvenska uppfödarna nu är i akut kris.
Enligt dem är minst 70 procent av allt kött som köps av offentliga sektorn importerat, och man varnar nu för en kaotisk situation i Västra Götaland.

– Den offentliga sektorn och staten ställer (hårda djurhållnings)krav på dem som företagare. När man sedan ska köpa in kött till skolor och äldreomsorg väljer man inte det köttet - det irriterar väldigt mycket, säger landsbygdsdirektör Peter Svensson på Länsstyrelsen.

Scan har meddelat att man kommer att minska sin grisslakt eftersom det slaktas fler svenska grisar än vad det finns efterfrågan på inhemskt griskött.
På länsstyrelsen bedömer man att det bara i Västra Götaland just nu står mellan 30- och 40 000 grisar i kö för slakt - djur som slakterierna alltså inte vill ta emot.

Länsstyrelsen uppmanar nu till en samling mellan branschen och staten för att lösa griskrisen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".