Nu öppnas Lexbase - en kontroversiell internettjänst där privatpersoner kan söka efter och ladda ned domar. Foto: Per Larsson/TT.

Lexbase väntas öppna igen

7:22 min

Under de få dagarna sajten låg uppe drog Lexbase drog in flera miljoner. Om några dagar väntas sajten vara tillbaka.

Enligt uppgifter som DN tagit delav drog Lexbase in en miljon om dagen de få dagar sajten låg uppe.
Mattias Carlsson är journalist på Dagens Nyheter och han ligger bakom artikeln om miljonerna bakom Lexbase.

– Det har sedan nedstängningen funnits en plan på att återlansera sajten så fort som möjligt även om säkerhetsluckorna först ska åtgärdas. Sajten hade ju många besökare och intresset har varit så stort. Den nya leverantören finns utomlands och förhoppningen är förmodligen att ett utländskt bolag inte ska vika sig för den svenska opinionen som då vill att sajten försvinner, säger Mattias Carlsson.

Sebastian Caicedo Gordh är jurist med koll på personuppgiftslagen och menar att nedstängingen av sajten inte berodde på juridiska frågetecken.

– Sajten stängdes ju ner för att den svenska serverleverantören inte ville ha kvar sajten, inte för att det fanns juridiska problem.

– Lexbase har en ansvarig utgivare vilket krävs när man ska publicera personuppgifter men personen som står som ansvarig utgivare går inte att nå. Då faller ju hela funktionen av att det finns en ansvarig utgivare som ska kunna svara på, och ta ansvar för frågetecken.

Sebastian tror att Lexbase framtid beror på huruvida de fälls för eventuella anmälningar. Om de inte döms för något lär den hittills inkomstbringande sajten förmodligen leva vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista