1 av 2
Sinanda Saiti är glad för jobbet hon fick efter sin lärlingstid. Foto: Jenny Hellström.
2 av 2
Fr.v. Tina Lundell, rektor för vuxenutbildningen i Borås, och Berit Lomås - biträdande rektor på Almåsgymnasiet. Foto: Jenny Hellström.
ARBETSMARKNAD

Uppåt för vuxna lärlingar i Sjuhärad

1:34 min

Många kommuner har haft svårt att få ut vuxna arbetslösa som lärlingar. I Sjuhärad är trenden den rakt motsatta, och det har gått bra för vissa.

– Jag är glad att jag inte sitter hemma. Jag pluggade och varför ska jag då stanna hemma. Man måste ha lite mer kontakter och kämpa på.

Lärlingstid gav jobb
Lunchen är precis till ända och diskmaskinen går varm på Sinanda Saitis nya arbetsplats - Bodagårdens förskola i Borås.

Efter en utbildning i storkök var hon ute som lärling på en annan förskola i höstas. Där blev det inget jobb men väl på annat håll hos samma arbetsgivare - kommunen.

Nyligen kunde Sveriges Radio berätta att många kommuner runt om  landet tvingas betala tillbaka mångmiljonbelopp till staten, eftersom man inte lyckats få ut tillräckligt många vuxna arbetslösa som lärlingar.
I Borås och Sjuhärad är trenden den motsatta. Under förra året var lite drygt 100 personer ute som lärlingar, och redan nu är man uppe i 150 vuxna lärlingar.

Bra klimat
Tina Lundell, rektor för vuxenutbildningen i Borås, tror att man lyckats bra på grund av företagsklimatet.

– Det kanske har med Knalleandan att göra. Det finns ett stort intresse av att ta hand om människor som behöver utbildning, det gör det.

Hur många lärlingsplatser som lett till fasta jobb har man inte utvärderat ännu, trots att satsningen pågått sedan 2011. Men Sinanda Saiti är en av de som fått jobb. Det var främst kontakter som hon behövde.

– Hon sa att "du behöver inte praktik egentligen, du behöver en arbetsplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista