1 av 2
Rumäniens ambassadör Raduta Matache. Foto: Maria Hansson.
2 av 2
Borås moderate riksdagsman Ulrik Nilsson mötte rumäniens ambassadör Raduta Matache idag. Foto: Maria Hansson.
TIGGARFRÅGAN I BORÅS

Rumäniens ambassadör: "Tiggarna borde söka jobb"

6:43 min

Rumäniens ambassadör i Sverige besökte Borås idag för att diskutera hur staden ska hantera de rumänska tiggarna. Bland annat vill hon att folk ska sluta ge dem pengar.

– Om vi slutar uppmuntra de som tigger här att tigga, så kan de söka arbete i Rumänien. Vi har kommit överens om att göra det tillsammans, Sverige och Rumänien, säger Rumäniens sverigeambassadör Raduta Matache.

Kommunledningen i Borås väntas bland annat besöka Buzau för att se hur romerna har det och för att föra en diskussion med borgmästaren där om hur man bäst hjälper romerna.
Matache pratar om att ta reda på varför folk väljer att tigga och om de fortfarande skulle välja det om de kunde få jobb.

– Jag tycker att Rumänien tar sitt ansvar, vi kan inte ta ansvar för folk som inte befinner sig i Rumänien.

– Jag tycker inte att tiggeri är ett ärligt sätt att tjäna pengar. Tiggarna borde söka jobb istället.

Svårt söka EU-bidrag
Rumänien har tidigare fått kritik för att landet inte ansökt om alla de EU-medel som finns tillgängliga för att arbeta med romsk inkludering. Raduta Matache säger att det varit svårt att ansöka om alla pengar eftersom det kräver medfinansiering vilket varit svårt efter finanskrisen.

– Under ett helt år var det praktiskt taget omöjligt att medfinansiera EU-projekt eftersom bankerna inte lånade ut pengar, säger hon och tillägger att de fortfarande har tid på sig att söka EU-medlen.

Hon återkommer till samarbetet mellan Borås och Buzau och säger att de båda städerna skulle kunna söka medel tillsammans för att hjälpa både här och på plats.

Säger att jobben finns
Under dagens besök har man också haft telefonkontakt med Buzaus borgmästare som uppgett att staden har en låg arbetslöshet och ett bra socialt skyddsnät.

Enligt Raduta Matache finns det alltså jobb att söka.

Men tror du verkligen att folk hellre väljer att sätta sig på gatan och tigga än att söka jobb?

– Jag tänker inte svara på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista