ALINGSÅS

Chaufför åtalas för E 20-fylla

Den lastbilschaufför som i greps måndags kväll efter att ha vinglat rattfull över E20 åtalas nu för grovt rattfylleri.

Mannen fastnade först i en poliskontroll utmed E20 i Hol utanför Alingsås vid lunchtid i måndags och där blåste han positivt. Fyra urdruckna ölburkar fanns i lastbilshytten. Mannen erkände rattfylleri och betalade totalt 4 000 kronor i böter på platsen och körkortet togs i beslag.

Den estländske chauffören hade kryddor i lasten och var på väg mot Stockholm. Mannen körde vidare - och fortsatte dricka alkohol.

Vid 23-tiden på måndagen ringer trafikanter och larmar polis när de ser en lastbil som kör vingligt på E 20 och mannen stoppas på nytt, den här gången i höjd med Skara.

Nu visar prover att han har 1,5 promille alkohol i blodet vilket klassas som grovt rattfylleri.

Chauffören erkänner brottet och förklarar i polisförhör att han drack tre till fyra öl efter att han stoppats första gången för att bli piggare. Han ville hinna med färjan hem till Tallin och tyckte inte att berusningen påverkade hans körning.

Eftersom mannens körkort togs i beslag tidigare samma dag så åtalas mannen även för grov olovlig körning.

Rättegången hålls i morgon vid Skaraborgs tingsrätt. Anledningen till häktningsbegäran är att det finns risk att mannen lämnar landet om han släpps på fri fot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista