Södra Älvsborgs sjukhus.
VÅRD

SÄS stänger ner och går på helg

1:30 min

Idag tar SÄS långhelg. Specialistmottagningarna håller stängt för att personal ska kunna ta ut sina berg av innestående ledighet.

I oktober förra året beslutade regionen att SÄS skulle avsätta fem fredagar under 2014 där specialistmottagningarna skulle hålla stängt. Anledningen är den övertid, komptimmar samt semesterdagar som personalen samlat på sig.

För att ge alla chans till ledighet beslutade man därför att helt enkelt stänga mottagningarna.

– Förra året var väldigt tufft, säger hon. Det var mycket arbete på väldigt många. Det är svårt i en stressad vardag att hitta möjligheter till ledighet, säger kommunikationschef Maria Bohlin på SÄS.

De patienter som berörs är de som har planerade besök som inte är av akut art. Skulle man insjukna finns fortfarande möjlighet till vård på vårdcentralerna eller akuten.

– Känner man sig sjuk av någon anledning ska man precis som vanligt vända sig till vårdupplysningen 1177 som hjälper till, säger Maria Bohlin.

Förutom i dag kommer mottagningarna även hålla stängt under två fredagar i maj, en i oktober samt en i december.

SÄS genomförde liknande stängningar redan förra året. Huruvida lösningen med stängda fredagar kommer att bli permanent är ännu oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista