Dr Alban och Jessica Folcker, Britney Spears och Oscar Zias - alla förenade av en air av 90-tal. Foto: TT, Montage: P4 Sjuhärad.
MELODIFESTIVALEN 2014

90-talet tar över mellon imorgon

Dr Alban: Påminner om "No coke"
3:28 min

90-talssoundet får ett uppsving i lördagens melodifestival. Fredrik Kempe från Vårgårda använder det då så populära cheiron-soundet till Oscar Zias låt. Och så är ju Dr Alban och Jessica Folcker med.

Den klassiska Cheiron-studion som på 90-talet hade stora internationella framgångar hörs åtminstone i två av låtarna på lördagens mellodeltävling i Scandinavium i Göteborg.

I Oscar Zias låt har låtskriven Fredrik Kempe medvetet velat skapa det populära pojkbandssoundet som Nsync och Backstreet boys hade stora framgångar med.
Han övertalade sin medproducent David Kruger att gå ner i källaren och leta fram gamla sparade ljud från låtarna från den tiden som han var med och skapade. Trummorna är faktiskt samma ljud som varit med i flera Britney-låtar som Drive me crazy och Baby one more time. 

– I två år har jag sagt till honom, att jag haft på känn att det här kan bli hett igen. Att det är ett kul sound. Cheiron-soundet var ju unikt, det var ju så dominerande på den tiden, säger Fredrik Kempe.

En annan låt som har tydliga 90-talsvibbar i tävlingen, fast kanske snarare till början av decenniet när Dr Alban hade en stor hit med No coke, är Dr Albans och Jessica Folckers låt Around the world. Också den är producerad i Cherion-studion, fast med ett annat sound än det som sen blev vägledande med alla pojkbanden.

– Den har lite likheter med No coke, men har inte samma basgång. Basgången i No coke är ju bäst i världen, säger Dr Alban.


Startfältet i Göteborg:

  1. Outtrigger – Echo
  2. EKO – Red 
  3. Oscar Zia – Yes We Can
  4. Shirley Clamp – Burning Alive
  5. State of Drama – All We Are
  6. CajsaStina Åkerström – En enkel sång
  7. Ace Wilder – Busy Doin’ Nothin
  8. dr. alban & Jessica Folcker – Around the World

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".