1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
Kristina Höök Patriksson. Foto: Jenny Josefsson

Kommunerna är dåliga på att bevara strandskyddet

1:27 min

Sedan kommunerna för tre år sedan fick ta över kontrollen av strandskyddsreglerna från länsstyrelsen har kontrollen på flesta håll nästan helt upphört.

Sedan tre år tillbaks är det alltså kommunernas ansvar att se till att fastighetsägare inte otillåtet bygger bryggor, soldäck, inreder fiskebodar eller anlägger trädgård ända ner till vattenbrynet och på så sätt hindrar allmänhet och djurliv från att nå områden nära vatten.

Kristina Höök Patriksson, som är biolog på länsstyrelsens naturvårdsenhet i Mariestad menar att slappa kontroller riskerar få tråkiga följder.

– På kort sikt kan strandområden stängas igen för allmänheten. Men på lång sikt flyttar man ju fram gränserna för vad som accepteras i strandskyddsområden.

– Man ändrar synen i stort på vad som är okej. Det är en fara när tillsynsmyndigheten inte är där och gör åtminstone nedslag när det gäller överträdelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista