1 av 3
Dagens startfält, varav två artister och tre låtskrivare är från Sjuhärad. Svensktoppens Carolina Norén är med på alla bilderna. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio.
2 av 3
Fredrik Kempe, låtskrivare från Vårgårda, har en låt med i varje deltävling i årets Melodifestival. Foto: Maja Jerosimic.
3 av 3
Marcos Ubeda från Ulricehamn, har varit med och skrivit Shirley Clamps låt Burning alive. Foto: Maja Jerosimic.
MELODIFESTIVALEN 2014

Sjuhärad dominerar kvällens mello

4:27 min

I kvällens Melodifestival tävlar upphovsmännen Fredrik Kempe från Vårgårda, Marcos Ubeda från Ulricehamn och Göran Werner från Borås. Här är deras knep för att skriva en riktig hit.

– Det är viktigt att ha en hook, det är ju bara 3 minuter. Nu är det inte säkert att det blir en hit, men oftast känner man att man gjort nåt som är bättre än det andra man brukar göra, säger Göran Werner som är en av låtskrivarna bakom State of dramas låt "All we are".

– Man utgår från artisten i grunden, och försöker hitta nåt som är nytt, säger Fredrik Kempe från Vårgårda som redan är i final med Sanna Nielsen. Ikväll tävlar han med Oscar Zia och låten "Yes we can". 

– Det låter kanske lätt, men är assvårt. Det gäller att ha känsla och talang för att folk ska komma ihåg de melodier som man själv kommer ihåg och tycker om. För när man skriver låtar så handlar det mycket om smak. Det här gillar jag så mycket att jag stoppar in det i den här låten typ, säger Fredrik Kempe.

Också Marcos Ubeda från Ulricehamn är med och tävlar i lördagens deltävling. Han har varit med och skrivit Shirley Clamps bidrag "Burning alive". Men han säger sig inte ha nåt hemligt recept på hur man skriver en vinnarlåt och hit.

– Om jag hade haft det receptet så hade jag inte stått här nu. Mitt eget recept är att jobba konsekvent och hårt och bara fortsätta göra saker och ting, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista