Maria Degerman, chef för Individ- och familjeomsorgen i Bollebygd. Foto: Joel Wendle.

Bollebygd bygger för flyktingbarn

Socialchefen: Har inga uppbygda boenden
1:11 min

Bollebygd kommer att bygga nytt för att kunna ta emot ensamkommande flyktingbarn. Tills det är klart får de nyanlända bo i Mark och Göteborg.

Bollebygd har just tagit emot sina första ensamkommande flyktingbarn. Men de hamnar inte i Bollebygd utan i Marks och Göteborgs kommuner.

– Det enda vi köper är asylplatser på stödboende för ungdomar i två andra kommuner eftersom vi inte ännu har några egna uppbygda  boenden i kommunen, säger Maria Degerman är chef för individ- och familjeomsorgen i Bollebygd.

Så tanken är att ni ska skaffa sådana boenden?

– Vi planerar att bygga både asylboende och andra typer av stödboenden för dem som sedan får uppehållstillstånd. Dessutom söker vi lägenheter eftersom det finns ungdomar som när de fyllt arton år klarar eget boende. Så det här är tillfälligt tills vi kommit igång i kommunen själva.

Och när kan det vara klart?

– Det första vi tittar på kan vara klart under hösten i år. Nybyggnationer kommer att ta längre tid. Men vi gör allt vi kan för barnen eller ungdomarna ska integreras i Bollebygds kommun för det är vi som har ansvaret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".