Public Servicebolagens chefer Cilla Benkö, Eva Hamilton Erik Fichtelius. Foto: Micke Grönberg/SR

Svår balansgång i debatten om opartiskhet

2:13 min

Frågan om vem som kan ha en framträdande roll i Sveriges Radio under ett valår har skapat en livlig debatt. Vissa menar att Public servicebolagen agerar ängsligt.

Sveriges Radio och Sveriges Television går en svår balansgång nu när valet till Eu-parlamentet i maj och de andra valen i september närmar sig. Fast egentligen borde balansgången inte vara så svår att klara av. Bolagen har utformat ganska klara riktlinjer som utgår från radio och tv-lagen och sändningstillstånden.

Det som komplicerar det hela är bland annat att det är ett stort antal olika ansvariga utgivare för lokala kanaler och olika redaktioner på public serviceradion och teven som har att ta besluten. Och exakt hur riktlinjerna ska tolkas, kan ibland vara svårt att avgöra. Ansvariga utgivare tänker inte alltid precis likadant.

Kravet på opartiskhet gäller även externa medarbetare, frilansar och projektanställda som medverkar i programmen. Och tre månader före valen skärps kraven. Då hamnar de som är politiskt aktiva i karantän, och det kan gälla även någon som tar direkt ställning i en valfråga.

Fallet Soran Ismail kan klart diskuteras, men trots allt tillhör han som sidekick i Morronpasset i P3 de kategorier där kraven skärps inför valen.

Visst, det ska alltid finnas en mångfald i utbudet, men det är inte programledare eller andra SR/SVT-företrädare som ska ta ställning i programmen. Å andra sidan har vi på Sveriges Radio ibland rätt att vara partiska. Närmare bestämt rätt att ta avstånd från rasism, våld, brutalitet och diskriminering, som det heter.

Och kanske kan man tycka att det är lite märkligt att publicisten, chefredaktören på Arbetarbladet, Daniel Nordström inte längre kan sitta med i P4 Gävleborgs nyhetspanel, även om vi närmar oss valdagarna. Nordström har inget alls med tidningens s-märkta ledarsida att göra.

Här har dock den ansvarige utgivaren, chefen på P4 Gävleborg, gjort sin tolkning, och det är den som gäller.

Det är det som är själva vitsen med att ansvariga utgivarskapet ligger hos de som är närmast journalistiken, publicistiken. Inte hos vd:arna för Sveriges Radio och Television.

Och just den här kommentaren är för övrigt kulturradions chef Mattias Hermansson ytterst ansvarig för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista