Borås stadshus. Foto: Joel Wendle
BORÅS

Ris och ros för Borås i kvalitetsundersökning

Det är kort väntetid för plats på äldreboende i Borås, men kvaliteten på boendena ligger under genomsnittet i Sverige. Det visar en kvalitetsjämförelse mellan Sveriges kommuner.

Det handlar om undersökningen "Kommunens kvalitet i korthet", som varje år jämför kommuners resultat på olika områden. Nu har 2013 års mätning publicerats.

För Borås del är det blandade resultat. När det handlar om förskolan är Borås stad betydligt bättre än genomsnittet på att erbjuda plats i förskolan på önskat datum. Däremot har Borås förskolor fler barn per personal, sex stycken, än genomsnittet som är 5,4.

Kort väntetid till äldreboenden
När det gäller äldreomsorgen har Borås kortare väntetid till en plats på ett vård- och omsorgsboende än genomsnittskommunen - däremot ligger man strax under genomsnittet när det gäller kvaliteten på boendena.

En punkt där Borås stad kraftigt har försämrat sig de senaste åren, är den som gäller att svara på e-post från kommuninvånare. 2013 års mätning visar att bara 61 procent av mejlen till kommunen besvarades inom två arbetsdagar, vilket också är betydlig sämre än genomsnittet.

Krav på förbättringar
Resultatet av undersökningen ska tas upp på kommunstyrelsens nästa möte den 24 februari. Enligt förslaget ska stadsdelsnämnderna åläggas att ta fram förbättringsåtgärder gällande kvaliteten på vård- och omsorgsboenden. Samtliga nämnder och kommunala bolag ska också redovisa hur de ska bli bättre på att svara på e-post och frågor på telefon från kommuninvånarna.

220 av Sveriges 290 kommuner var med i undersökningen 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista