Ida Legnemark (V), Soran Ismail och P4 Sjuhärads kanalchef Lovisa Vasell.
PUBLIC SERVICE

Fortsatt debatt om Sveriges Radios opartiskhet

Vasell, P4 Sjuhärad: Handlar om trovärdighet
1:18 min

Gick Sveriges Radio för långt när programledaren Soran Ismail kände sig tvingad att ta en paus inför valet? Debatt mellan Ida Legnemark (V) och P4 Sjuhärads kanalchef Lovisa Vasell.

Vad tycker du? Kommentera här.

Sveriges Radios regler kring oberoende och opartiskhet debatteras häftigt just nu. Orsaken är att man förra veckan meddelade att komikern Soran Ismail tar en paus från sitt uppdrag som programledare för Morgonpasset i P3.

Soran Ismail har gjort sig känd som en skarp kritiker av Sverigedemokraternas politik, och enligt Sveriges Radios regler kan han under ett valår inte bilda opinion mot ett politiskt parti - detta samtidigt som han företräder Sveriges Radio.

Många har reagerat mot detta, bland annat sångerskan Malena Ernman som avsagt sig all radiomedverkan i protest mot Ismaelaffären.

Idag möttes P4 Sjuhärads kanalchef Lovisa Vasell och vänsterpartiets gruppledare i Borås Ida Legnemark i debatt.

– Självklart kan man vara med i Sveriges Radio och medverka oavsett vilka åsikter man har. Men i det här fallet (Ismail) handlar det om en programledare, och där måste vi vara noga. Man kan inte både opinionsbilda och ta stark ställning mot ett parti, och samtidigt programleda, säger Vasell.

Varför inte då?

– Då kan det riskera att påverka ens agenda. Vad är det för frågor man tar upp, vilka frågor ställer man, och vad ger man för bild av verkligheten? Där handlar det om att värna vår trovärdighet.

Legnemark pekar på att professionalismen borde räcka, något hon tycker Soran skött bra.

– Så länge man sköter uppdraget man har på radion ser inte jag ett problem med att man har den här andra opinionsbildande rollen. Jag tycker det känns lite sorgligt att man på något sätt faktiskt behandlar Sverigedemokraterna med silkesvantar här.

– Fast det här hade kunnat handla om vilket politiskt parti som helst - det är det som är grejen, säger kanalchef Lovisa Vasell.

– Självklart måste man få ha åsikter, det har alla som jobbar på  Sveriges Radio. Men här handlar det om att man tar väldigt stark ställning mot ett parti. Du säger att "man kan sköta sitt uppdrag" - ja självklart, men det kan också ifrågasättas om man gör det. Det kan man värdera, rätt eller fel, avslutar Vasell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".