1 av 2
Dvärgbandmask hos räv. Foto: Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA
2 av 2
Klicka på bilden för grafik över livscykeln - så går dvärgbandmaskens spridning till.
NATUR

Dvärgbandmasken kan vara etablerad i Sverige

0:49 min

Just nu undersöks sorkar på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Om de är infekterade med dvärgbandmask ses det som ett tecken på att parasiten etablerat sig i Sverige.

Forskaren Andrea Miller på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, berättar att de under förra våren och i höstas samlade in totalt nästan 450 sorkar som nu ska undersökas.

Ungefär hälften av dem är dissekerade och hon har hittat mängder av parasiter, men eftersom det inte går att säkert avgöra med blotta ögat om det är rävens dvärgbandmask eller någon annan parasit så har prover på djurens levrar skickats vidare för DNA-analys.

Den vuxna masken lever och förökar sig i rävens tarm. Äggen sprids med avföringen till sorkarna som blir svårt sjuka och dör om de inte först blir föda för en annan räv som smittas - cirkeln är då sluten.

Människan har rollen som mellanvärd och masken angriper inre organ som levern, precis som hos sorkarna.

Forskarna är idag inte säkra på om rävens dvärgbandmask etablerades i Sverige i samband med upptäckten av några infekterade rävar för nu tre år sen, eller om den funnits här längre, i det fördolda.

Av de 127 rävspillningsprover som Andrea Miller samlade in i samma områden som hon hämtar sina sorkar har fem visat sig infekterade, två i Uddevalla och tre i Katrineholm. 

Frågan hon nu vill ha svar på är om sorkarna är infekterade, vilket i så fall bevisar att  masken har en fullbordad livscykel och är etablerad här, något som rävspillningsproverna indikerar.

Om dvärgbandmasken fått fäste här är det tveksamt om det går att utrota den.

– Försök har gjorts i Mellaneuropa att avmaska rävarna för att stoppa smittan, men det är både dyrt och svårt, säger Andrea Miller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista