Mycket griskött i Sjuhärdakommunerna. Foto: Scanpix/Rich Pedroncelli,

Sjuhärad gynnar svenska köttbönder

1:13 min

Det går knappast att skylla grisproducenternas problemen på Sjuhäradskommunerna. Merparten av köttinköpen kommer från svenska gårdar.

Förra veckan varnade Länsstyrelsen i Västra Götaland för att grisbranschen håller på att slås ut av billigt utländskt kött. Enligt dem är kommunerna en del av problemet: minst 70 procent av allt kött som köps av offentliga sektorn är importerat.

Mark bäst i klassen
I Sjuhäradsområdet ser det dock helt annorlunda ut - det visar en sammanställning av P4 Sjuhärad.

I Marks kommun köper man nästan enbart in svenskt kött och i de övriga Sjuhäradskommunerna är det mer än två tredjedelar - 69 procent är svenskt kött.

I statistiken för Borås och samarbetspartnerna Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Bollebygd, särskiljer man dock inte fläsk från nöt, och siffran 69 gäller hela köttinköpet baserat på det inköpta värdet. 

– Jag tycker det ser bra ut trots att vi ännu lever med ett gammalt anbud där möjligheterna inte var lika stora som det har blivit nu, säger Anette Fleischer som är verksamhetsutvecklare för kostfrågorna i Borås Stad. 

Mer ekologiskt
Genom rättsfall och nya direktiv har möjligheterna att ställa krav på ekologiska produkter och kött som tagits fram ur ett bättre djurskyddsperspektiv blivit mycket större.

I Marks kommun som är bäst i klassen i Sjuhärad är nästan allt kött svenskt redan nu, men kommunen ligger också långt framme med att lägga ut ett nytt anbud med hårdare krav på just ekologi och djurskydd mm. Redan före sommaren ska det vara på plats.

Nästan bara europeiskt
Borås som samarbetar med Tranemo, Svenljunga, Ulricehamn och Bollebygd har också börjat arbeta med att nytt anbud men där är man framme först om något år. 

– Om ett år hoppas vi att vi ska kunna komma ut med det nya anbudet, säger Anette Fleischer, verksamhetsutvecklare för kostfrågorna i Borås Stad.

Merparten av det kött som inte är svenskt kommer från EU. Det kött som inte kommer från EU är mycket marginellt, bara cirka två procent.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista