Huvudskyddsombud Jenny Lind och Maria Palm - kommunals ordförande i Vårgårda. Foto: Jan-Åke Thorell.
VÅRGÅRDA

Kommunal chef tystade anställd - facket rasar mot Vårgårda

1:23 min

En kommunanställd i Vårgårda fick en tillsägelse av chefen sedan han uttalat sig i tidningen. "Oacceptabelt!" ryter fackförbundet Kommunal.

Meddelarfrihet står inskrivet i grundlagen och innebär att alla generellt har rätt att tala med media, utan att riskera att staffas för det.

Begreppet borde var väl känt, men trots det blev en kommunanställd i Vårgårda uppkallad till chefen efter att han uttalat sig i tidningen. Han fick en tillsägelse och uppfattade det hela som en uppsträckning.

Huvudskyddsombodet Jenny Lind och kommunals ordförande i Vårgårda, Maria Palm, ser allvarligt på att anställda inte får prata med media.

– Det är helt oacceptabelt att medlemmar ska behöva bli behandlade på det viset. Vi har meddelar- och yttrandefrihet i Sverige och det ska vi vara rädda om. Man ska inte behöva bli uppkallad till någon chef.

Vad får det för konsekvenser?

– Att folk inte våga säga något, att de skräms till tystnad. Ett sådant samhälle vill vi inte ha.

– Medlemmar ska kunna prata, gå till media och informera om vad som händer utan att det blir repressalier efteråt.

Vad kan ni i facket göra?

– Vi har begärt en överläggning, och vi får avvakta och vänta in den. Där ska vi reda ut vad som hänt, och varför vår medlem uppfattat situationen så här.

Säger detta något om arbetsklimatet i kommunen?

– Vågar inte säga det. Det här är något helt nytt, så vi är lite tagna på sängen, säger Maria Palm - kommunals ordförande i Vårgårda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista