1 av 2
Kicki Brånell gick inte på mejlbluffen och vill nu varna andra. Foto: Joel Wendle
2 av 2
Hundratusentals personer kan ha fått mejlet. Foto: Viktoria Pappila / P4 Skaraborg Sveriges Radio
SJUHÄRAD

Skatteverket varnar för mejlbluff

Kicki fick bluffmejlet: Det är helsjukt!
1:18 min

Ett mejl från Skatteverket fick Kicki Brånell i Håcksvik att fatta misstankar. Hon uppmanades skicka in sitt kortnummer för att få skatteåterbäring, men det var en bluff.

Har du varit med om något liknande? Berätta här eller tipsa på 033-177545.

Mejlet som Kicki Brånell fick talade om att hon fått drygt 1 800 kronor tillbaka på skatten.

– Du skulle ange både bankkontonummer och kortnummer och namn och adress. Jag tycker att det är helsjukt! Det finns inte ord för det här med att lura människor, säger Kicki Brånell.

Långvarig bluff
Både Skatteverkets logga och telefonnummer fanns med på det webbformulär där Kicki skulle skriva in sina uppgifter. Men hon fattade misstankar och ringde Skatteverket - som bekräftade att det handlar om en bluff.

– Jag tycker att det är bedrövligt. Man får inte säga fula ord i radion, men jag kan tänka dem!

De första bluffmejlen av den här typen började skickas för ett par år sen. Sen dess har de dykt upp då och då, och nu den senaste veckan har det varit en ny våg av mejl.

Kontaktar aldrig via mejl
Kaj Kojer, som är verksamhetsutvecklare på Skatteverket tror att hundratusentals personer kan ha fått det här bluffmejlet. Han uppmanar folk att anmäla de här bedrägeriförsöken.

– Om många polisanmäler så måste ju polisen utreda det här, säger han.

Nu i vår när det är deklarationstider. Kommer ni att kontakta via mejl då, någon gång?

– Vi kommer inte kontakta via mejl och be om kontouppgifter och kortuppgifter. Sådana uppgifter lämnar man bara till oss via en säker inloggning på vår hemsida eller på inkomstdeklarationen, säger Kay Kojer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".