Vårgårda kommunkontor. Foto: Jan-Åke Thorell

Vårgårdachef om munkavle på anställda - "Ska vara högt i tak"

0:45 min

Vårgårdas kommunchef tar nu avstånd från att medarbetare känt sig hotade av chefer och inte vågat uttala sig till pressen.

Vårgårdas kommunchef Lasse Björkqvist svarar nu på kritiken om att en anställd skulle ha belagts med munkavle, att inte uttala sig i lokaltidningen Alingsås Tidning.

Enligt tidningen handlar det inte bara om ett fall. Flera kommunanställda ska ha hört av sig till tidningen om att de blivit tillsagda av sina chefer att inte uttala sig i tidningen.

– I artikeln framgår att det finns medarbetare som känner sig hotade av chefer och därför inte vågar uttala sig. Det är naturligtvis inget som förvaltningen och politiken i Vårgårda står bakom.

Men varför händer det då?

– Ja varför det händer... Nu har jag varit tydlig och skrivit ut till alla vad det är som gäller, och jag har kallat till ett chefsmöte om detta i nästa vecka.

– Det får inte hända. Det ska vara öppet, högt i tak och ett öppet klimat där man får framföra sina synpunkter och tankar, säger Vårgårdas kommunchef Lasse Björkqvist.


Meddelarfrihet står inskrivet i grundlagen och innebär att alla generellt får tala med media, utan att riskera att staffas för det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista