Carolina Norén är programledare för Svensktoppen. Foto: Sveriges Radio
MUSIK

Svensktoppen ändrar röstningen

1:32 min

Sveriges Radio har beslutat att modernisera Svensktoppen och lägga om röstningssystemet. Däremot införs ingen tidsgräns för låtarna på listan.

– Som det varit hittills så har de som varit utvalda till juryn fått ett röstningskort hem i brevlådan, och sen har man kunnat rösta i fyra veckor. Men du vet ju själv hur det är i detta pappersfria samhälle, får man ett papper så lägger man det någonstans i en hög. Det funkar ju på ett annat sätt nu med allt, och vi måste in i den nya digitala världen, säger Svensktoppens programledare Carolina Norén.

– Det som hela tiden är vårt riktiga ledord är att trovärdighet inte får påverkas.

Men Svensktoppen har fått kritik av flera kända svenska artister för att inte vara statistiskt säkerställd.
Bland annat sa sångaren Helen Sjöholm till Aftonbladet att hon gärna ser att det finns en gräns för låtarna så det finns en öppenhet för nya låtar. Tillsammans med Benny Andersson orkester har hon längdrekordet på listan ("Du är min man") med hela 278 veckor.

– Jag kan tycka att den här kritiken hamnade lite snett när man ifrågasätter populära låtar, att det skulle kunna påverka trovärdigheten. Om en låt är populär så påverkar inte det trovärdigheten utan rörligheten, och det är en annan diskussion.

– Den här diskussionen har vi fört i över ett år så det är absolut inte att vi ändrar röstningssystemet nu på grund av en artikel i tidningen, säger Carolina Norén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista