1 av 2
Malin Brättemark klappar sina grisar. Foto: Jonas Partheen/P4 Skaraborg
2 av 2
Halmen som grisarna står på är en anledning till att svenskt kött är dyrare. Foto: Jonas Partheen/P4 Skaraborg

Grisuppfödare i krismöte med Eskil Erlandsson

Grisbonde: Ingen idé med djurregler om vi köper import
1:10 min

Idag är grisbranschen inbjudna till landsbygdsministern för att diskutera krisen inom den svenska grisuppfödningen. Företagarna vill att reglerna om upphandling ändras.

När landsbygdsminister Eskil Erlandsson idag möter den svenska grisbranschen är det viktigaste kravet från Sveriges grisföretagare att skolor och äldreboenden ändrar sitt sätt att köpa in griskött.

– Jag hoppas att vi ska komma till att de regler vi har för djuromsorg och lägre antibiotikaanvändning i Sverige även ska vara ett riktmärke och lag för hur vi ska upphandla till kommuner och landsting, säger Malin Brättemark från Vara som sitter i styrelsen.

Ovanligare med svenskt
Malin Brättemark har runt 130 grisar på två olika gårdar. Men svenska grisar blir allt ovanligare. På tio år har var femte svensk gris försvunnit, enligt Jordbruksverket.

Men trots att flera av Malins kollegor fått lägga ner vill hon ha kvar de svenska lagarna. Förutom att de skyddar djuren menar hon att de bland annat leder till lägre antibiotikaressistens.

Men som det är idag - när allt mer griskött kommer från utlandet - riskerar vi att få hit problemen ändå.

– Det är ingen idé att ta såna kloka beslut om vi ändå ska använda importkött och köpa problemet den vägen. Då har vi först slagit ihjäl en näring och tagit bort arbetstillfällena i vårt egna land, och sen köper vi problemet som vi har tagit politiska beslut om att mota Olle i grind med, säger Malin Brättemark.

Ministern håller med
Möjligen kan grisbranschen mötas av viss förståelse på dagens möte. 
Igår sa landsbygdsminister Erlandsson att kommuner som köper importerat griskött visar dubbelmoral - detta eftersom köttet produceras på ett sätt som, enligt honom, vore olagligt i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".