1 av 5
Yxan som kastades in hos familjen Bromander i Dalum: "Minkfarm=död"". Foto ur polisens förundersökningsprotokoll.
2 av 5
En familjegrav skändades och placerades i trädgården hos en anhörig till en blivande minkfarmare. Foto ur polisens förundersökningsprotokoll
3 av 5
En blivande minkfarmare i Hasslöas utanför Lidköping fick sitt garage nedbränt. Foto: Torbjörn Axelsson
4 av 5
Thomas Bodström företräder de drabbade familjerna. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
5 av 5
Här förs de misstänkta till tingsrätten i häktesbil första rättegångsdagen. Foto: Marie Schnell / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Följ rättegången mot djurrättsaktivisterna

0:50 min

Idag är sista rättegångsdagen mot fem djurrättsaktivister. Bland annat fick en familj i Dalum en yxa med dödshot inkastad genom fönstret.

De fem misstänks bland annat för mordbrand, för att ha skändat familjegravar och trakasserat minkfarmare.

En av de drabbade är Jan Bromander i Dalum. När hans systerson startade minkuppfödning fick Jan en yxa med dödshot kastad genom fönstret.

– Jag är mest förbannad, en yxa skrämmer inte mig, säger Jan Bromander. Men min fru är livrädd, så nu säljer vi huset.

Men för den växande minknäringen har varken trakasserierna eller rättegången påverkat i någon större utsträckning, enligt Johan Dalén, vd på Pälsdjursuppfödarnas Riksförbund.

– Det har inte påverkat överhuvudtaget, utan samtliga av de utsatta lantbrukarna har fortsatt med sin verksamhet. De är snarare mer stärkta i att den här typen av brott mot demokratin inte ska få dem att upphöra med sin verksamhet, säger han.

Rättegången i Skaraborgs tingsrätt har pågått i nio dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista