Se upp för ficktjuvar. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Ficktjuvar härjar i Västsverige

1:11 min

Polisen varnar för ficktjuvar som stjäl kontokort runt om i Västsverige. I fredags åkte Monica från Skövde till Stockholm, men innan hon ens lämnat perrongen var plånboken borta.

– När jag klev på tåget blev jag hjälpt av en man som kom ganska hastigt bakom mig och hjälpte mig med väskan, då blir man ju tacksam. När jag kommer på tåget letar jag efter min plånbok för att ta fram legitimation, men då var den borta. Man känner sig helt tagen på sängen, man fattar inte hur det har hänt, säger Monica.

Det första hon gjorde då var att spärra sitt bankkort, men väntetiden hos banken på nio minuter var förödande. Redan sex minuter efter tågets avgång hade någon tagit ut 2 000 kronor på Rådhusgatan i Skövde.

– Så förmodligen har den personen direkt stuckit upp och tagit ut pengar och han måste ha bevakat på något ställe så att han har sett min kod.

Monica hade precis innan handlat kaffe på Pressbyrån och antar att någon bakom henne i kön sett koden.

– Vi är ju ganska naiva, man tror ju inte folk om ont, vi tror ju alla om gott. Då blir man ännu mer besviken över att "så var det faktiskt inte".

Kommer du lita mindre på folk som hjälper dig i framtiden?

– Ja det blir ju lite så, det är väldigt tråkigt. Men man får väl ha lite skarpare ögon, helt enkelt, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista