Fotografen Björn Dawidsson. Foto: Mikael Olmås
UTSTÄLLNING

Pionjärfotograf på Abecita i Borås

0:58 min

Två av landets främsta konceptfotografer öppnar imorgon sin utställning på Abecita Konstmuseum i Borås, en av dem - Björn Dawidsson minns tiden då foto inte betraktades som konst.

– Min debututställning var 1973 på Liljevalchs i Stockholm, då betraktades inte fotografi som konst. Men 2008 hade jag hela Liljevalchs, så jag var väl ganska väl ute då på 70-talet, säger Björn Dawidsson.

Tillsammans med Linda Bergman ställer han ut med start i morgon på Abecita i Borås. Hon fokuserar mestadels på kvinnliga attribut - på utställningen visar hon fyra bilder, bland annat närbilder på lösögonfransar, skor och också en bröstvårta.

– Bröstvårtan klistrar man på sin egen, så att den ska se erekt ut, säger Linda Bergman.

Mer om konceptkonst

Konceptkonst är en konströrelse som uppstod på 1960-talet. Nationalencyklopedin beskriver konceptkonst som en konstform där konstverket mer identifieras med konstnärens avsikt och med själva dokumentationen av den, till exempel ett konstverk som består av hastigt gjorda fotodokumentationer eller minnesanteckningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista