1 av 2
Roland Andersson, ordförande för AB Bostäder och Eliabeth Dahlgren från Bygg Arvid. Foto: Joel Wendle
2 av 2
Husen på Rydsgatan består av fyra huskroppar. Nu ska de rivas. Foto: Joel Wendle
BOSTAD

Nu rivs husen på Rydsgatan

1:22 min

Idag inleddes den kontroversiella rivningen av miljonprogramhusen på Rydsgatan i Brämhult. De gamla husen ska ge plats åt nya med hög standard men också kraftigt höjda hyror.

AB Bostäders hyreshus på Rydsgatan i Brämhult har figurerat i media flera gånger de senaste åren. Först förra hösten då hyresgästerna var chockade över beskedet från bostadsbolaget att husen ska rivas. Sedan oro över att inte ha råd att bo kvar.

Husen byggdes av gamla Brämhults kommundel i en tid när kraven på bland annat tillgänglighet var andra än idag, dessutom är de - enligt bostadsbolaget - i för dåligt skick för att en renovering skulle vara motiverad - och idag drog rivningen av de fyra husen igång.

– Det är gamla hus med brister, bland annat blåbetong i väggarna. Dessutom tre våningar utan hiss, det är inte up to date, säger Roland Andersson (S), ordförande i kommunala bostadsbolaget AB Bostäder.

Oro för höjda hyror
Vad hyrorna i de nya husen kommer att landa på är inte klart än, det ska förhandlas med Hyresgästföreniingen. Men enligt tidigare besked från bolaget rör det som om cirka 60 procent dyrare hyror än idag. Och flera hyresgäster har uttryckt oro över att inte ha råd att bo kvar. Bostäders vd Sven Liljegren tycker dock att bostadsbolaget har tagit ansvar för att hyresgästerna inte ska hamna på bar backe.

– Vi har tagit ett stort ansvar, vi har hjälpt til med flyttkostnader och även låtit dem gå före i bostadskön. De ska inte lida mer än vad som är tvunget att vi river här, säger han till P4 Sjuhärad.

Husen producerar egen el
De nya husen kommer vara energisnåla och dessutom ha solceller på taket som producerar el. Husen anpassas också särskilt för att personer med funktionshinder och äldre ska kunna bo där. Behovet av såna lägenheter är stort, säger vd Sven Liljegren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista