BROTT PÅ INTERNET

Nakenbild gav dom i Hovrätten

0:23 min

För ett drygt år sedan lades avklädda bilder på unga tjejer på en skola i Sjuhärad ut på nätet. Rättsfall har slagit fast att endast en nakenbild oftast inte är förtal. Men en ny dom i Göta Hovrätt slår nu fast att den avklädda bilden var förtal.

Exemplen är flera de senaste åren där avklädda bilder eller nakenbilder har spritts på nätet mot personens vilja. Brottsrubriceringen landar oftast i förtal men många anmälningar leder ofta ingenstans och lagstiftningen när det gäller förtal har kritiserats för att vara omodern. Ett uppmärksammat fall gäller en 13-årig flicka i Växjö, en bild på henne i bara trosor lades ut på Facebook.

En annan tonårsflicka erkände att hon lagt ut bilden men friades av tingsrätten - med motiveringen att endast en nakenbild oftast inte är förtal. 

Flickan blev igenkänd
Uthängningen fick dock konsekvenser för den uthängda flickan, bilden spreds till exempel bland elever på hennes skola. Och nu har fallet prövats på nytt, i hovrätten. Även hovrätten slår fast att endast en nakenbild vanligen inte är förtal men i just det här fallet hade bilden en tydlig sexuell prägel och ger intrycket av att 13-åringen poserar och sätter fokus på sina bara bröst.

Hovrätten anser därför att tonårsflickan som lade ut bilden har gjort sig skyldig till förtal, då bilden förmedlar ett intryck av den uthängda flickan som är nedsättande.

Tonårsflickan som lade ut bilden döms till böter och ska även betala skadestånd på 5 000 kronor till den uthängda flickan.

Välkomnar dom en ny lag behövs ändå
Mårten Schultz, professor i civilrätt, som engagerat sig i frågor som rör näthat och uthängning på Internet - välkomnar domen men anser att rättsläget när det gäller den här typen av händelser fortfarande är oklart och att det behövs ny lagstiftning.

– Det krävs ny lagstiftning för att tydliggöra vad som är förbjudet när det gäller spridning av bild, idag vet vi inte hur och när det är förbjudet, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista