Johnny Köhler och Robert Karlsson hjälper hemlösa i Borås. Foto Mattias Johansson P4 Sjuhärad
BORÅS

Rekordstart i jakten på hemlösa

1:36 min

I januari påbörjades jobbet att hitta hemlösa som kommunen visste fanns men inte hade kontakt med. Redan efter åtta veckor har man hittat åtta personer som nu kan få hjälp och stöd.

– Vi hade inte tänkt oss att det skulle rivstarta så här, det är jätteroligt att de hittar till oss, säger Johnny Köhler, personligt ombud för hemlösa i Borås.

Borås kommun har ett stort mörkertal när det gäller hemlösa. Förra året gjorde de personliga ombuden på arbetslivsförvaltningen en kartläggning och upptäckte 13 som sov ute någon gång under året och 14 som övernattar i offentliga utrymmen. Men man visste att det fanns fler, minst 30 personer som inte får hjälp från kommunen, i vissa fall för att de inte vill ha med kommunen att göra.

Från 1 januari i år började arbetet för att hitta de okända och hjälpa dem. Robert Karlsson och Johnny Köhler, som är personliga ombud, jobbar genom att "röra sig" runt hemlösas miljöer och det har gett resultat, redan har man fått kontakt med åtta, för kommunen, helt nya hemlösa.

– Det här bygger ju väldigt mycket på att man får förtroende och att folk vågar ta kontakt. Det är ju ganska skamfyllt säger Johnny Köhler.

– Det handlar om att finnas i de miljöer och vara på de platser där de personer som befinner sig i en hemlössituation är, det kan ju vara på arbetsstiftelse och ute på stadens gator -  det är ju deras vardagsrum vi befinner oss i när vi är ute, säger Robert Karlsson.

Under de veckor de jobbat har de redan kunnat hjälpa två personer till nytt boende.

Varför hemlös?

Största orsaken till hemlöshet i gruppen som Johnny och Robert jobbar med är skulder. Skulder hos kronofogden gör att man inte får hyreskontrakt. Många är arbetslösa och en stor andel har dessutom psykisk ohälsa som bakomliggande problem. Det kan även handla om kvinnor som flytt hemmet på grund av misshandel.

Personligt ombud för hemlösa

Ett personligt ombud ska inte representera kommunen utan vara den hemlöses röst.
Ombudet ska sitta långt från den sociala omsorgen, därför finns de inte under den sociala förvaltningen utan under arbetslivsförvaltningen.
Personliga ombud med inriktning att hjälpa personer med psykisk funktionsnedsättning har funnits sedan 2002. Från 2014 finns även personliga ombud som arbetar de med hemlösa oavsett underliggande problematik.
Ombuden bekostas av stor del med statsbidrag och finns i ett fåtal städer i Sverige, bland annat Borås och Eskilstuna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista