Foto: Johanna Storm/P4 SR Göteborg

Polisen lägger ner sågat IT-system

1:52 min

Lättnaden är stor hos svenska poliser efter beskedet att IT-systemet Pust Siebel läggs ner. Systemet har varit krångligt, buggigt och många timmar har lagts på att rapportera in enkla brott - istället för att förebygga och lösa andra.

Systemet, som används för att rapportera in lättare brott, skulle från början ersätta två gamla system men har istället skapat stora problem.

Frustrationen med systemet har varit stor på polisstationer och har till och med kallats ett arbetsmiljöproblem.

Pust Siebel har också sågats både av IBM och EY, tidigare Ernst & Young. "Inte ett lämpligt ärendehanteringssystem för polisen", skrev konsulterna på EY. 

"Svensk polis är i behov av modernare IT-system för att bli mer effektiv. Det är därför beklagligt att nu behöva meddela att vi måste avbryta utvecklingen av Pust. Det är också något jag tar fullt ansvar för", skriver rikspolischef Bengt Svenson på polisens hemsida.

Exakt vad systemetet kostat är oklart. I december uppgav RPS att prislappen hamnat på 123 miljoner kronor. Det var dubbelt så mycket som budgeterat.

Detta skriver TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista