Skärmdump av bt.se som i höst kommer börja ta betalt för en stor del av innehållet.
SJUHÄRAD

Borås tidning ska ta betalt på nätet

1:18 min

I höst kommer Borås tidning börja ta betalt för en del av sitt innehåll på webben. Bt.se kommer bara lägga ut ett begränsat material för de som inte är prenumeranter. 

– Om man inte är prenumerant så kommer man bara komma åt en begränsad del av vårt innehåll, säger Boine Gepertz som är vd för Gota media - ägare av Borås tidning.

Tidningsbranschen har krisat ett tag nu. Exempelvis minskade Borås Tidnings upplaga med fem procent förra året, annonsintäkterna minskar kraftigt samtidigt som läsarna vant sig vid att få sina nyheter gratis på webben. Allt fler tidningar väljer därför att införa någon form av betallösning för att begränsa gratisläsandet på nätet. 
Gota media som äger Borås tidning har sneglat på tidningarna i Halland, där bland annat Hallands nyheters betalmodell varit framgångsrik enligt Boine Gevertz.

– Viljan att betala för innehåll på nätet ökar. Spotify och Netflix har gått före och det visar att är det en bra produkt så är man beredd att betala för innehåll, och det även i de digitala kanalerna, säger Boine Gepertz. 

Är ni inte rädda för att ni kan tappa en del besökare på bt.se?

Vi kommer tappa en del besökare, men i och med att vi kommer ha mycket mer material, mera innehåll i fortsättningen så tror vi att de som är prenumeranter och betalande kunder hos oss, att de kommer läsa mycket mer material, säger han.

När exakt Gota medias prenumererande tidningar ska börja ta betalt är inte bestämt än, men det blir någon gång i höst. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista